Teelt & Verwerking
Van zaadje tot pompoen voor de consument...
Zaaien
Het zaaien van het sierfruit gebeurt in het voorjaar.
Allereerst wordt de grond voorbewerkt zodat het zaadje een mooie vlakke grond heeft om op te liggen. Vervolgens worden de zaadjes gezaaid door middel van een trekker met gps en een zaaimachine. De zaadjes worden op 2 centimeter nauwkeurig van elkaar gezaaid. Dit komt namelijk later weer van pas bij het verzorgen van de planten.
Groeien
Nadat het sierfruit gezaaid is, beginnen de zaadjes hopelijk goed te groeien. Als de plantjes ongeveer 5 centimeter hoog zijn, krijgt het plantje een beetje kunstmest en wordt het onkruid verwijderd met behulp van een schoffel. Doordat het sierfruit gezaaid is met gps kan de schoffel tot 4 centimeter nauwkeurig langs de plantjes schoffelen. Het overgebleven onkruid wordt met de hand verwijderd.
Na 6 weken krijgen de planten nog een klein beetje vloeibare kunstmest. Deze vloeibare kunstmest bevat de laatste voedingsmiddelen om een mooie pompoen te laten groeien!
Oogsten
Na 4 tot 5 maanden heeft het sierfruit lang genoeg gegroeid en kan er begonnen worden met oogsten. Het oogsten houdt in dat het sierfruit met een tuinschaar van de plant wordt afgeknipt. Het oogsten gebeurt dus allemaal met de hand!
Vervolgens wordt het sierfruit verzameld van het land en in kuubskisten gelegd. Op deze manier worden ze met een trekker naar de boerderij gebracht.
Wassen
Eenmaal aangekomen op de boerderij gaat het wassen van het sierfruit beginnen. Waar dit vroeger met de hand ging, wordt er tegenwoordig vooral gebruik gemaakt van wasmachines. Met deze machines doorloopt het sierfruit verschillende fases waardoor de vruchten gewassen worden.
De eerste stap is het voorweken van het sierfruit. Hierdoor komt het grootste gedeelte van de grond en andere viezigheid lost van de vrucht. Daarna wordt het sierfruit met borstels en water grondig schoongemaakt. Ten slotte wordt het sierfruit gedroogd met behulp van sponsen.
Inpakken
Zodra het sierfruit gewassen en opgedroogd is, is het tijd om de producten te gaan verpakken. De kwaliteit van het sierfruit is erg belangrijk. Om de kwaliteit te controleren wordt het sierfruit dan ook grotendeels handmatig ingepakt. Het sierfruit wordt zorgvuldig in een bak of doosje gelegd, waardoor het sierfruit niet beschadigt. Op deze manier komt het sierfruit uiteindelijk schoon en netjes aan bij de klant!